maandag 24 september 2012

IJzerrijke voeding

IJZERRIJKE VOEDING

Het is altijd belangrijk om divers en gezond te eten, maar tijdens een zwangerschap helemaal. Je zorgt nu eenmaal voor jezelf en voor je baby. Dit kost energie en daarom moet je goed voor jezelf zorgen.

Tijdens je zwangerschap, wanneer er een grotere vraag naar zuurstof is, kunnen de symptomen van  bloedarmoede (tekort aan ijzer) eerder zichtbaar worden.
Een gevarieerd voedingspatroon zorgt voor een goede ijzervoorraad.

IJzeropname wordt bevorderd door de vitaminen B6, B12, C en foliumzuur en de mineralen koper en zink.
IJzeropname wordt belemmerd door melk(produkten) en hoge inname van koffie en thee (cafeine).

Hieronder heb ik een overzicht gemaakt van de voedingsmiddelen die worden aanbevolen omdat ze ijzerrijk zijn en/of voedingsstoffen bevatten die de ijzeropname bevorderen.
  • Groenten: broccoli, boerenkool, groene kool, zeewier, veldsla, sterkers, waterkers, schorseneren, bieten, raapstelen, alfalfa, peterselie, spruitjes, mierikswortel, spinazie, gember
  • Peulvruchten: kapucijners, linzen, kikkererwten, bruine- en witte bonen, sojabonen, sojakiemen
  • Noten en zaden: zonnebloempitten, pompoenpitten, sesamzaad, hazelnotn, walnoten, amandelen
  • Vruchten en fruit: rozijnen, krenten, pruimen, bananen, avocado, citrusfruit, kiwi, zwarte bessen, aardbeien, abrikozen
  • Vis: oesters, mosselen, krab, kreeft, sardines, zalm (die niet vacuum verpakt is geweest), tonijn
  • Brood en granen: alle volkoren producten, zilvervliesrijst, havervlokken, volkorenbrood, roggebrood
  • Diversen: marmite, melasse, aardappelen, appelstroop, roosvicee (ferro)
N.B. Vlees bevat ijzer, maar in een voor ons lichaam slecht opneembare vorm (anorganisch).

Binnekort vind je hier het recept van broccolisoep en zullen er snel meerdere ijzerrijke recepten verschijnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten