donderdag 29 november 2012

Spean (spek/andijvie stamppot)

Spean:
600 gram aardappelen (kruimig)
1 bouillonblokje (kip of groente)
400 gram rauwe andijvie
250 gram spekjes
1 rookworst
1 dl melk
witte peper/ zout
klontje roomboter
zoetzure augurkjes
zilveruitjes

Schil en was de aardappelen. Snijd ze in stukken en kook ze met water en een bouillonblokje in ongeveer 20 minuten gaar. Bak de spekjes totdat ze lekker knapperig zijn en bereid de rookworst zoals voorgeschreven.
Was intussen de andijvie. Verwijder de harde bladeren en de stronk. Snijd de andijviebladeren in smalle reepjes. Neem een klein handje augurk en snij deze in kleine stukjes.
Giet de aardappelen af, bewaar wat kookvocht. Stamp de aardappelen fijn met een pureestamper. Verwarm de melk en roer deze met een klontje roomboter en wat peper door de puree.
Schep de fijngesneden andijvie door de puree. Voeg eventueel een scheutje kookvocht toe om het extra smeuïg te maken. Breng de stamppot op smaak met zout, peper en voeg de spekjes, augurk en zilveruitjes toe. Snij de rookworst in plakjes en verdeel over de borden.
De augurk en zilveruitjes geven deze stamppot net even die extra bite.
Als je wat meer maakt, kan je dit gerecht ook prima invriezen!

check ook mijn blog:
http://www.fabulousmama.nl/culiblog-lekker-budgetkoken/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten