zaterdag 23 maart 2013

Gnocchi met aubergine - de zilveren lepel voor kinderen

De zilveren lepel is bij ons een waar naslagwerk. Dus hebben we ook maar direct de zomer editie aangeschaft en nu ook nog "De Zilveren lepel voor kinderen".
De Italiaanse keuken is de ideale keuken voor kinderen. Welk kind houdt er nou niet van spaghetti, pizza of bosvruchtenijs? De Zilveren Lepel voor kinderen staat vol met heerlijke recepten. Alles is speciaal aangepast voor kinderen, qua smaak en kooktechnieken. Het boek bevat extra tips over hoe je veilig kunt koken, uitleg over bereiding en welk keukengerei je nodig hebt

Gnocchi met aubergine

Ingrediƫnten (voor 4 personen):
- 1kg kruimige aardappelen
- 1 eidooier
- 200 gram bloem

Voor de saus:
1 aubergine
1 teen knoflook
blikje tomatenpuree
handje basilicum
theelepel oregano
ricotto

Bereiding:
Kook de aardappelen in de schil gaar. Giet ze af, laat ze even afkoelen en schil ze als ze nog warm zijn, want dan gaat het stampen beter. Doe de geschilde aardappelen terug in de pan en stamp ze fijn met de eidooier. Leg de aardappelpuree op een met bloem bestoven werkblad en kneed het met de bloem tot een soepel deeg. Verdeel het deeg in vier bollen. Rol elke bol uit in voldoende bloem tot een lange sliert/worst met een diameter van ongeveer 2 cm. Snijdt deze sliert in stukjes ter grootte van je vingerkootje en maak er ribbeltjes in door de stukjes over de achterkant van de tanden van een vork te rollen (dit laatste ben ik dus vergeten). Leg de stukjes op een droge theedoek. Breng een grote pan met water en zout aan de kook. Kook de gnocchi per 10 a 15 (afhankelijk van hoe groot je pan is), omdat wanneer je ze allemaal tegelijk kookt ze aan elkaar gaan plakken. Als de gnocchi naar boven zijn gedreven zijn ze gaar. Haal ze uit de pan met een schuimspaan en leg ze op een verwarmd bord. Herhaal dit totdat alle gnocchi gekookt is.

Serveren met?
Gnocchi is behoorlijk heftig van zichzelf en wordt daarom vaak met een simpele saus gegeten, zoals salieboter of tomatensaus. Ik heb er een saus bij gemaakt van aubergine. Hiervoor snijdt je een aubergine in blokjes. Deze bak je in olijfolie met een geperst teentje knoflook. Vervolgens doe je er een blikje tomatenpuree, een paar eetlepels water, handje gehakte basilicum, een eetlepel gedroogde oregano en een snufje zout. Schep de saus op de gnocchi en leg daarom heen wat theelepels ricotta.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten