woensdag 26 september 2012

Gentle iron powerfood

Gentle iron powerfood
De eerstvolgende morgen nadat Puck was geboren, kwam mijn man met een grote smile mijn ziekenhuiskamer binnen. "Ik heb iets voor je", zei hij trots. Misschien dat het nog aan mijn hormonen lag, maar dit voelde echt als iets groots. Er ging van alles door mijn hoofd, een ring of ketting, die ene designerstas of toch een mooi horloge?
Gelukkig hoefde ik er niet lang over na te denken. Mijn voorverpakte boterhamworst en kuipje boter   (jaja, zo’n heerlijk ziekenhuisontbijtje…) werd door M aan de kant geschoven en hij scheurde een papieren zakje open.... Vol trots keek M me aan. “Kijk eens schatje”. Geen sieraad of it-bag ging meer door mijn hoofd. Dit was exact wat ik nodig had.  Na die uitputtende bevalling, werd ik nu beloond. En zo kreeg ik mijn werpgoud; een wit pistoletje met filet americain van Broodje Mokum! Spot on, wat een feestje!
Tijdens je zwangerschap mag je heel veel dingen niet. Maar probeer je toch te focussen op wat je wel kan eten. En hoe lekker en gezond dat kan zijn. Begrijp me niet verkeerd, ik droom zo langzamerhand van een goede fles wijn en heerlijke cote de boeuf. Dat broodje filet was daadwerkelijk een traktatie, maar ik heb daar niet 9 maanden naar gesnakt. Ik wil niet denken in beperkingen en focus me daarom op voedzaam en lekker eten.
Gedurende die 40 weken wordt het ijzergehalte in je bloed alleen maar minder. Dit kan er voor zorgen dat je duizelig wordt of hoofdpijn krijgt. Heb je hier echt erg last van dan heb je hier verschillende pillen hiervoor, Gentle Iron van Solgar, is mij goed bevallen, maar beter nog is mijn eigen powerfood (en dat scheelt een hoop last van obstipatie).
Ik zit nu op 39 weken en 2 dg, dus heb echt geen energie meer om heel lang in de keuken te staan, laat staan om heel zwaar te dineren. Dit soepje is dan echt precies goed! Met nog wat brood erbij, kan je man (en/of kind) ook gemakkelijk mee eten.














Broccolisoep met gerookte paling (4 personen)
1000 gr broccoli
1 ui
1 à 2 teentjes knoflook
1 liter groente bouillon
250 gr crème fraiche
peper/ zout
800 gr gerookte paling

Kook de broccoli in de bouillon in 5 min beetgaar. Giet af, mar bewaar het kookvocht. Fruit in een ruime pan de ui in wat olijfolie, doe er de knoflook bij. Voeg de broccoli toe en ongeveer de helft van het kookvocht. Breng weer aan de kook en laatst zachtjes 2 min. pruttelen. Voeg 2 eetlepels crème fraiche toe. Pureer de soep met een staafmixer. Proef en voeg naar smaak meer bouillon of peper en zout toe. Ik doe er soms een extra bouillonblokje bij, ik hou van een wat diepere smaak.
Snij de paling in kleine stukjes. Schep de soep in 4 kommen en verdeel de paling hierover.

maandag 24 september 2012

IJzerrijke voeding

IJZERRIJKE VOEDING

Het is altijd belangrijk om divers en gezond te eten, maar tijdens een zwangerschap helemaal. Je zorgt nu eenmaal voor jezelf en voor je baby. Dit kost energie en daarom moet je goed voor jezelf zorgen.

Tijdens je zwangerschap, wanneer er een grotere vraag naar zuurstof is, kunnen de symptomen van  bloedarmoede (tekort aan ijzer) eerder zichtbaar worden.
Een gevarieerd voedingspatroon zorgt voor een goede ijzervoorraad.

IJzeropname wordt bevorderd door de vitaminen B6, B12, C en foliumzuur en de mineralen koper en zink.
IJzeropname wordt belemmerd door melk(produkten) en hoge inname van koffie en thee (cafeine).

Hieronder heb ik een overzicht gemaakt van de voedingsmiddelen die worden aanbevolen omdat ze ijzerrijk zijn en/of voedingsstoffen bevatten die de ijzeropname bevorderen.
  • Groenten: broccoli, boerenkool, groene kool, zeewier, veldsla, sterkers, waterkers, schorseneren, bieten, raapstelen, alfalfa, peterselie, spruitjes, mierikswortel, spinazie, gember
  • Peulvruchten: kapucijners, linzen, kikkererwten, bruine- en witte bonen, sojabonen, sojakiemen
  • Noten en zaden: zonnebloempitten, pompoenpitten, sesamzaad, hazelnotn, walnoten, amandelen
  • Vruchten en fruit: rozijnen, krenten, pruimen, bananen, avocado, citrusfruit, kiwi, zwarte bessen, aardbeien, abrikozen
  • Vis: oesters, mosselen, krab, kreeft, sardines, zalm (die niet vacuum verpakt is geweest), tonijn
  • Brood en granen: alle volkoren producten, zilvervliesrijst, havervlokken, volkorenbrood, roggebrood
  • Diversen: marmite, melasse, aardappelen, appelstroop, roosvicee (ferro)
N.B. Vlees bevat ijzer, maar in een voor ons lichaam slecht opneembare vorm (anorganisch).

Binnekort vind je hier het recept van broccolisoep en zullen er snel meerdere ijzerrijke recepten verschijnen.