woensdag 1 mei 2013

Kip in rode wijn


Alhoewel ik net een vakantie in Frankrijk heb geboekt en dit toch echt een klassiek Frans gerecht is, ben ik eigenlijk meer Italiƫ fan en maak ik ook liever de Italiaanse variant. Ik heb het over coq au vin, Pollo al vino rosso oftewel kip in rode wijn. Daar waar de Franse variant aardig wat tijd in beslag neemt, is dit Italiaanse recept een stuk sneller en met een zeer intense smaak!

Een ideaal gerecht dus als je weinig tijd hebt om in de keuken te staan (omdat je eigenlijk naar de voetbal wedstrijd van je zoon moet) en voor als je eters krijgt. Je kan alles van te voren klaarmaken. De kip kan dan lekker pruttelen, terwijl jij je met je gasten vermaakt. Het geeft het ware Italian family style gevoel. Iedereen schuift lekker aan, wat brood en een goede salade erbij en voor de volwassenen een goed glas rode wijn.
 
Dus op veler verzoek na een aantal diner parties, ga ik bij deze met mijn billen bloot. Hier is het recept dan eindelijk, sttt.... Niet doorvertellen hoe makkelijk het is!

 
Voor 4 personen:
4 kippendijen
4 kippenpoten
50 gr boter
100 gr pancetta in blokjes
100 gr zilveruitjes
1 teen knoflook
100 gr kastanje champignons
1 takje verse tijm
1 eetlepel bloem
500 ml rode wijn
zout
 
Smelt de boter in een grote braadpan, voeg de pancetta, uitjes, knoflook, champignons en tijm toe en bak ze al roerend 5 min op laag vuur. Bestrooi alles met bloem en haal de teen knoflook uit de pan, gooi deze weg. Leg de kip in de pan, doe de deksel erop en laat 10 min pruttelen. Giet de wijn erbij, met een snufje zout. Sluit de pan en laat de kip 30 minuten pruttelen op laag vuur. Het is geen probleem om de kip langer op te laten staan, maar niet korter. Het moet goed gaar zijn.