donderdag 16 mei 2013

Gezonde brownies

Meimaand is bij ons feestmaand. Mama, papa en omi zijn jarig en het is ook nog eens slecht weer, dus extra veel reden om de keuken in te duiken en te bakken. Mijn dochter stuitert normaal gesproken al met mach tien door het huis, dus ik geef haar liever niet zoveel suiker (ik kwam overigens deze week tot de ontdekking dat er in smeerkaas zelfs suiker zit…!).

Ik zit op dit moment in een fase dat ze bij voorbaat al niet wilt eten of het niet lekker vindt. Ze heeft het nog niet gezien of het is al nee. Even moe van deze strijd vroeg ik aan Puck wat ze wilde bakken. Chocolade koekjes met spinazie en mais. Hahahaha, met dank aan de mini’s van Albert Hein, bedenkt ze meest rare creaties. Maar toen herinnerde ik me een recept van chocolade brownies met wortel en spinazie…… Ik weet het, klinkt niet zo lekker, maar echt, het is het proberen waard.

Ze eten stiekem groente en likken hun vingertjes erbij af! En ik ook!

Gezonde brownies:
125 ml wortelpuree (10 min koken in water en pureren)
125 ml spinazie puree (1 ½ min koken en pureren)
85g pure chocolade
100g bruine basterdsuiker
2el boter
30g cacao poeder
2tl vanille extract
2 eiwitten
90g bloem
1/2tl bakpoeder
1/2tl zout
Verwarm de oven voor op 180°C en vet een brownie bakblik in (ik heb dit keer mini muffin vormpjes gebruikt).Smelt de chocolade au-bain-marie en doe deze in een grote kom samen met de wortel, spinazie, suiker, cacao, boter en vanille en mix tot een glad geheel. Mix als laatste de eiwitten er door heen. Voeg de bloem, bakpoeder en zout toe en mix tot een geheel. Giet het beslag in de bakvorm en bak de brownie ongeveer 35 minuten.
Laat het volledig afkoelen, anders kunnen ze een beetje naar spinazie smaken.
Nog wat wortel- en spinazie puree over? Maak er een hapje van voor je baby, voeg wat aardappels toe en evt. wat kip of vis.