zondag 10 maart 2013

Pasta Carbonara


Zien eten, doet eten. Soms vraag ik me af of dit cliché echt uit het leven is gegrepen of wellicht een diepgewortelde wens is geweest. Ik denk dat ik niet de enige moeder ben die het eten af en toe bij haar kinderen naar binnen kijkt, hapjes voor alles en iedereen verzint of het juist allemaal heel erg los laat. In de leeftijd van twee is nee, is slechts een ding zeker. Het succes van vandaag is geen garantie voor de dag van morgen.

Mijn broer heeft lastig etende kinderen, maar toch zijn ook daar favoriete maaltijden. Aangezien Puck de afgelopen week een beetje opstandig is (ineens houdt ze bijvoorbeeld niet meer van broccoli), leek het me een goed plan om een succes gerecht van een ander eens te proberen. En dus werd het spaghetti carbonara. In eerste instantie was het helemaal niets, "nee mama, dit vind ik niet lekker". Ze wilde alleen stukjes Parmezaanse kaas.

De moed zonk me in de schoenen en ik zag de bui al hangen. Totdat ik een iets te grote hap nam en de spaghetti sliert die op mijn kin hing naar binnen slurpte. Puck kreeg spontaan de slappe lach en begon direct ook haar bordje op te slurpen! Wat mij betreft een nieuw cliché, zien slurpen, is samen slurpen!

 

Pasta Carbonara (lichte versie, 4 personen)

1 pak spaghetti

250 gr spekjes

100 gr doperwtjes

4 eierdooiers

100 ml slagroom

rasp van 1 bio citroen

20 gr geraspte kaas

 
Bak de spekjes en laat ze op een keukenpapiertje uitlekken. Kook de doperwten volgens de verpakking. Kook intussen de pasta. Klop in een kom de eierdooiers, room, citroenrasp en Parmezaanse kaas door elkaar en roer dit door de pasta. Zorg dat alle slierten bedekt zijn met het mengsel. Voeg de spekjes en doperwten toe en roer nogmaals goed. Breng op smaak met verse peper en zout. Serveer direct.

 

Pasta Carbonara (lichte versie)

Pasta Carbonara (lichte versie, 4 personen)

1 pak spaghetti

250 gr spekjes

100 gr doperwtjes

4 eierdooiers

100 ml slagroom

rasp van 1 bio citroen

20 gr geraspte kaas

 

Bak de spekjes en laat ze op een keukenpapiertje uitlekken. Kook de doperwten volgens de verpakking. Kook intussen de pasta. Klop in een kom de eierdooiers, room, citroenrasp en Parmezaanse kaas door elkaar en roer dit door de pasta. Zorg dat alle slierten bedekt zijn met het mengsel. Voeg de spekjes en doperwten toe en roer nogmaals goed. Breng op smaak met verse peper en zout. Serveer direct.

 

Prinsessenstampot


 
Prinsessenstampot (4 personen)

500 gr aardappels
350 gr (voorgekookte) bietjes

250 gr spekjes
Handje pijnboompitjes (geroosterd)

Scheutje melk
Klontje roomboter

Peper/zout
Bouillon blokje

Kook de aardappels met het bouillon blokje in circa 20 min gaar en maak er met de melk en boter een mooie puree van. Bak ondertussen de spekjes knapperig. Bereid de bietjes volgens de verpakking en stamp door de puree. Voeg de spekjes en pijnboompitten toe en maak af met peper/zout.

Lekker met een worstje erbij.

Prinsessenstampot


Twee is nee, maar twee is ook "ik wil alles en niets". Onze dagen zijn sinds kort van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat in strijd met onze kleuterpuber. “Mama, ik wil een cracker met kaas”, maar zodra je kaas pakt, schreeuwt ze het uit en wilt ze toch liever paté, om vervolgens weer te drammen om kaas. Herkenbaar?

Modegevoelig maar vooral ook pittig als ze is, bepaalt zij wat ze aan doet. Twee weken geleden begon carnaval en was het de bedoeling dat Puck verkleed naar de crèche zou komen.

Helaas hebben wij nog niet echt een uitgebreide verkleedkist. Maar papa pakte als ware Brabander deze taak direct op zich en regelde via een collega een mooie verkleedset. Een prinsessenrok wel te verstaan, samen met een kroontje. Ik weet niet hoe vaak ik het heb geprobeerd, maar Puck wilde het echt onder geen voorwaarde aan.

In plaats daarvan stond ze erop om slechts in een maillot de deur uit te gaan. Pffff en soms kan je niet anders dan toegeven....

Ook de volgende dag ging de prinsessenrok niet aan. Deze dag stond echter wel in het teken van roze. Alles, maar dan ook alles wat ze aan trok, moest in deze kleur. Maar ineens ging het nog verder dan dat. Ook de melk moest roze (scheutje limonade erin en klaar) en ik kreeg het verzoek of ik 's avonds ook roze eten wilde maken. Ha, ik ben niet voor 1 gat te vangen, dus dat zou goedkomen!

Eenmaal aan tafel kreeg ik nog een herinnering,” het is toch wel roze hè mama?” Ja hoor, schat, kijk maar. Verbijsterd keek ze naar haar bord.... “Oooohhh prinsessenstampot!!! Mammie, mag ik nu mijn rok aan?”

En zo had ik ineens mijn roze prinses, zowel qua uiterlijk als gedrag helemaal tevreden aan tafel zitten!

 
Prinsessenstampot (4 personen)

500 gr aardappels
350 gr (voorgekookte) bietjes
250 gr spekjes
Handje pijnboompitjes (geroosterd)
Scheutje melk
Klontje roomboter
Peper/zout
Bouillon blokje

Kook de aardappels met het bouillon blokje in circa 20 min gaar en maak er met de melk en boter een mooie puree van. Bak ondertussen de spekjes knapperig. Bereid de bietjes volgens de verpakking en stamp door de puree. Voeg de spekjes en pijnboompitten toe en maak af met peper/zout.

Lekker met een worstje erbij.