donderdag 29 november 2012

Spean (spek/andijvie stamppot)

Spean:
600 gram aardappelen (kruimig)
1 bouillonblokje (kip of groente)
400 gram rauwe andijvie
250 gram spekjes
1 rookworst
1 dl melk
witte peper/ zout
klontje roomboter
zoetzure augurkjes
zilveruitjes

Schil en was de aardappelen. Snijd ze in stukken en kook ze met water en een bouillonblokje in ongeveer 20 minuten gaar. Bak de spekjes totdat ze lekker knapperig zijn en bereid de rookworst zoals voorgeschreven.
Was intussen de andijvie. Verwijder de harde bladeren en de stronk. Snijd de andijviebladeren in smalle reepjes. Neem een klein handje augurk en snij deze in kleine stukjes.
Giet de aardappelen af, bewaar wat kookvocht. Stamp de aardappelen fijn met een pureestamper. Verwarm de melk en roer deze met een klontje roomboter en wat peper door de puree.
Schep de fijngesneden andijvie door de puree. Voeg eventueel een scheutje kookvocht toe om het extra smeuïg te maken. Breng de stamppot op smaak met zout, peper en voeg de spekjes, augurk en zilveruitjes toe. Snij de rookworst in plakjes en verdeel over de borden.
De augurk en zilveruitjes geven deze stamppot net even die extra bite.
Als je wat meer maakt, kan je dit gerecht ook prima invriezen!

check ook mijn blog:
http://www.fabulousmama.nl/culiblog-lekker-budgetkoken/

maandag 26 november 2012

Kruiden


* Knoflook:
 
Knoflook pellen lastig?

Leg de platte kant van een groot mes op het knoflook en duw totdat je deze hoort pletten. Nu kan je de schil er heel makkelijk vanaf halen.

Als je het knoflook fijn snijdt, verbrandt het minder snel dan als je het perst.

* Verse kruiden:

Vaak heb je maar een klein beetje verse kruiden nodig, wat doe je met de rest? Invriezen! Zo blijven ze zeker nog 2 maanden goed.

Strooi wat zout op je snijplank als je verse kruiden gaat snijden, zo voorkom je dat ze "rondvliegen".

Bereiden van steak

Laat het vlees op kamertemperatuur komen.

Bestrooi de steak met peper en zout, maar doe dit vlak voordat je hem gaat bakken. Zout ontrekt namelijk vocht.

Bak altijd eerst de kant waar het vetrandje aanzit, zo komt de extra smaak hiervan in de pan, en krijgt de rest ook die intensiteit.

Zorg dat je een kerntemperatuurmeter hebt als je het vlees in de oven bereid, bij 60 graden is het medium.

Laat het vlees altijd 3-4 minuten rusten nadat het is gebakken/gegrild. Door het te laten rusten, kan het vlees zich ontspannen en krijgen de sappen de kans om zich terug te verdelen. Leg het vlees bij voorkeur op een voorverwarmd bord en dek af met aluminiumfolie.

Pasta


De gedroogde pasta van "De Cecco" wordt door menig topchef aangeraden als de beste en is zodoende in veel delicatessenwinkels verkrijgbaar. Tegenwoordig wordt dit merk echter ook in de supermarkt verkocht (en dat scheelt een hoop geld).

Kook de pasta 1 minuut minder dan voorgeschreven, laat het die minuut verder garen in de pan met de saus.

Doe geen olijfolie in het kookwater, hierdoor blijft de saus niet goed plakken aan de pasta. Je kan ook na het afgieten verse Parmezaanse kaas over de pasta raspen, dan heeft de saus iets om zich aan te hechten.

Bewaar altijd een kopje van het kookvocht voordat je de pasta afgiet. Voeg dit weer toe als je saus bij de pasta doet. Hierdoor smelt het beter samen, het zetmeel in het water geeft "body" en een bepaalde romigheid.