zaterdag 23 maart 2013

Gnocchi met aubergine - de zilveren lepel voor kinderen

De zilveren lepel is bij ons een waar naslagwerk. Dus hebben we ook maar direct de zomer editie aangeschaft en nu ook nog "De Zilveren lepel voor kinderen".
De Italiaanse keuken is de ideale keuken voor kinderen. Welk kind houdt er nou niet van spaghetti, pizza of bosvruchtenijs? De Zilveren Lepel voor kinderen staat vol met heerlijke recepten. Alles is speciaal aangepast voor kinderen, qua smaak en kooktechnieken. Het boek bevat extra tips over hoe je veilig kunt koken, uitleg over bereiding en welk keukengerei je nodig hebt

Gnocchi met aubergine

Ingrediënten (voor 4 personen):
- 1kg kruimige aardappelen
- 1 eidooier
- 200 gram bloem

Voor de saus:
1 aubergine
1 teen knoflook
blikje tomatenpuree
handje basilicum
theelepel oregano
ricotto

Bereiding:
Kook de aardappelen in de schil gaar. Giet ze af, laat ze even afkoelen en schil ze als ze nog warm zijn, want dan gaat het stampen beter. Doe de geschilde aardappelen terug in de pan en stamp ze fijn met de eidooier. Leg de aardappelpuree op een met bloem bestoven werkblad en kneed het met de bloem tot een soepel deeg. Verdeel het deeg in vier bollen. Rol elke bol uit in voldoende bloem tot een lange sliert/worst met een diameter van ongeveer 2 cm. Snijdt deze sliert in stukjes ter grootte van je vingerkootje en maak er ribbeltjes in door de stukjes over de achterkant van de tanden van een vork te rollen (dit laatste ben ik dus vergeten). Leg de stukjes op een droge theedoek. Breng een grote pan met water en zout aan de kook. Kook de gnocchi per 10 a 15 (afhankelijk van hoe groot je pan is), omdat wanneer je ze allemaal tegelijk kookt ze aan elkaar gaan plakken. Als de gnocchi naar boven zijn gedreven zijn ze gaar. Haal ze uit de pan met een schuimspaan en leg ze op een verwarmd bord. Herhaal dit totdat alle gnocchi gekookt is.

Serveren met?
Gnocchi is behoorlijk heftig van zichzelf en wordt daarom vaak met een simpele saus gegeten, zoals salieboter of tomatensaus. Ik heb er een saus bij gemaakt van aubergine. Hiervoor snijdt je een aubergine in blokjes. Deze bak je in olijfolie met een geperst teentje knoflook. Vervolgens doe je er een blikje tomatenpuree, een paar eetlepels water, handje gehakte basilicum, een eetlepel gedroogde oregano en een snufje zout. Schep de saus op de gnocchi en leg daarom heen wat theelepels ricotta.


vrijdag 22 maart 2013

Venkelsalade met feta, granaatappelpitten en sumak!



Ottolenghi is een van mijn favoriete koks. Hij maakt echt waanzinnige smaak combinaties, ook voor vegetariers een feest!!
Al zijn kookboeken zijn een feest, onderstaand gerecht komt uit Het Kookboek.

In deze salade wordt sumak gebruikt. Sumak is een gemalen besje met een beetje een zurige smaak. Je kunt het vervangen voor citroensap, maar mis je het pittige ervan, dat kan het wat geschikter voor de kids maken....
Sumak is te koop bij Turkse of Marokkaanse winkels.





donderdag 21 maart 2013

Soep van courgette en waterkers





Een fijn kookboek is dat van Sophie Dahl, Miss Dahl's heerlijkheden.
Het nichtje van Roald Dahl laat hierin zien dat gezond en lekker eten alles te maken heeft met genieten!





Soep van courgette en waterkers

2 courgettes
2 handen vol waterkers
1 ui, fijngesneden
olijfolie
1lt kippenbouillon
peper/zout
1 eetlepel room

Supermakkelijk, enorm gezond en groen als gras.

Was de courgettes en waterkers en hak ze grof.
Fruit de uitjes in een beetje olijfolie in een grote soeppan met dikke bodem, tot ze glazig zijn. Doe de courgettes en bouiilon bij en laat 10 min op laag vuur koken. Voeg de waterkers toe en laat nog 5 min op het vuur staan. Breng de soep op smaak met peper en zout.
Pureer alles glad en roer de room er door.

woensdag 20 maart 2013

mini quiche van brood met champignons

Voor 12 stuks:
1 (rode) ui
250 gr (kastanje) champignons
3 takjes tijm
12 boterhammen
100 gr gruyère
10 gr zachte roomboter
Olijfolie
Muffin bakblik

Verwarm de over voor op 190 graden. Fruit in wat olijfolie de fijngesneden ui ongeveer 5 minuten op een laag pitje, voeg de in kleine stukjes gehakte champignons en het tijm toe en bak nog 3-4 min op hoog vuur. Besmeer de boterham met boter en steek met behulp van een glas rondjes uit het brood. Leg de rondjes met de beboterde kant naar beneden in het muffinblik en zorg dat deze een soort bakjes vormen. Doe hierin het champignon mengsel, strooi de geraspte kaas erover en bak 10-12 min in de oven, tot de kaas gaat borrelen en de broodjes lekker krokant zijn.
Dit recept komt uit Keet smakelijk, voor meer info zie www.keetsmakelijk.nl

Keet Smakelijk

Vorige week zat ik nog met mijn handen in het haar. Puck wilde onder geen voorbehoud haar sperzieboontjes eten. Zandkasteel of toetje als beloning, het maakte niet uit, niets hielp. Ze had ze nog met geen vinger aangeraakt en ik was bijna bereid het op te geven. Ineens kwam mijn man op een idee en verkocht ze aan Puck als “groene frietjes”. Hij maakte er een mooi verhaal van, haar ogen begonnen te twinkelen en ze hapte zo ineens 3 van die boontjes weg!

Elke ouder kent de uitdaging om verse groenten naar binnen te krijgen bij onze kinderen. Wortel en komkommer lukken nog wel, maar bij asperges of champignons gaan veel kindermondjes stevig op slot. Deze zinnen komen uit het voorwoord van Keet Smakelijk, een boek met vrolijke recepten en maffe verhalen. Ik vond het een verademing te lezen dat ik niet de enige ben en lach in een deuk om de geinige en creatieve oplossingen die ze hebben bedacht.

Deze week is het Boekenweek 2013 en daarom is het voor Kidsfoodies Kookboekenweek! Aangezien het de eerste keer is heb ik gekozen voor een midweek, of misschien eerder een lang weekend. In ieder geval vind je vanaf woensdag 20 maart tot en met zondag 24 maart op www.kidsfoodies.blogspot.nl een recept uit een van mijn favoriete kookboeken.

Quiche keurige kabouters
Voor 12 stuks:
1 (rode) ui
250 gr (kastanje) champignons
3 takjes tijm
12 boterhammen
100 gr gruyère
10 gr zachte roomboter
Olijfolie
Muffin bakblik

Verwarm de over voor op 190 graden. Fruit in wat olijfolie de fijngesneden ui ongeveer 5 minuten op een laag pitje, voeg de in kleine stukjes gehakte champignons en het tijm toe en bak nog 3-4 min op hoog vuur. Besmeer de boterham met boter en steek met behulp van een glas rondjes uit het brood. Leg de rondjes met de beboterde kant naar beneden in het muffinblik en zorg dat deze een soort bakjes vormen. Doe hierin het champignon mengsel, strooi de geraspte kaas erover en bak 10-12 min in de oven, tot de kaas gaat borrelen en de broodjes lekker krokant zijn.
Dit recept komt uit Keet smakelijk, voor meer info zie www.keetsmakelijk.nl