dinsdag 20 november 2012

Budget maar wel lekker!!!

Budget maar wel lekker!
Iedereen wordt zo langzamerhand gek van de crisis. Elke krant staat er vol van, elk journaal heeft zijn eigen berekeningen en elke dag komt er weer iets nieuws bij waar we op moeten bezuinigen. Weet iemand nog waar hij aan toe is of hoeveel belasting we nu uiteindelijk moeten betalen?

Ik ben het overzicht in ieder geval volledig kwijt. Haal ik mijn kinderen van de crèche, ga ik minder werken of neem ik juist een baantje erbij? Een betrouwbare tipi one is nog het meest voordelig. Maar aangezien de huizenmarkt op slot zit, kunnen wij ons huis niet verkopen en hebben we voorlopig geen ruimte voor een inwonende oppas.
Dus ik ga maar klein beginnen, bij mijn eigen portemonnee en mijn dagelijkse boodschappen. Alleen weiger ik om in te leveren op gezond en lekker eten. Daarvoor is eten en de quality time die het met zich meebrengt te belangrijk. Gelukkig zijn er ook heerlijke budget maaltijden.

Viskoekjes:
300 gr kruimige aardappels, geschild
180 gr zalm uit blik
1 ui
1/2 citroen
1 ei
Peterselie
bloem
klontje boter
scheutje melk
zonnebloemolie
1 (vis)bouillonblokje


Kook de aardappelen in de bouillon, 15-20 min, of tot wanneer je ze gemakkelijk met een vork kan doorprikken. Giet af, voeg een klontje boter en een scheutje melk toe en stamp tot puree. Laat enigszins afkoelen.
Rasp ondertussen de citroenschil en pers hem uit. Snij de ui en peterselie fijn. Laat de zalm uitlekken in het vergiet en spoel af. Voeg alles bij de aardappel puree, ook het ei en meng doorelkaar. Verdeel het mengsel in 8 gelijke porties en vorm deze met je handen tot mooie, platte koekjes.

Verhit in een koekenpan de zonnebloemolie. Haal de koekjes door de bloem en bak vervolgens ongeveer 3-4 min per kant, totdat ze een mooi bruin korstje hebben.
Wil je nog een lekker sausje erbij? Rasp dan de andere helft van de citroen en meng dit met een paar eetlepels crème fraîche, een theelepel mosterd, wat peterselie en verse zwarte peper.

Heerlijk met een groene salade of broccoli.




Toscaanse bonensoep

Toscaanse bonensoep (van Matt Preston, Australia's Masterchef)

1 blik witte bonen in tomatensaus
50 ml slagroom
150 ml melk
rasp van 1 sinaasappel
korianderzaad
olijfolie

Verwarm de witte bonen in tomatensaus, voeg de slagroom en melk toe en pureer. Breng op smaak met wat peper en zout, de sinaasappelrasp en wat korianderzaad.
Schep in een soepkom en besprenkel met wat goede olijfolie.

Viskoekjes

Viskoekjes:
300 gr kruimige aardappels, geschild
180 gr zalm uit blik
1 ui
1/2 citroen
1 ei
Peterselie
bloem
klontje boter
scheutje melk
zonnebloemolie
1 (vis)bouillonblokje


Kook de aardappelen in de bouillon, 15-20 min, of tot wanneer je ze gemakkelijk met een vork kan doorprikken. Giet af, voeg een klontje boter en een scheutje melk toe en stamp tot puree. Laat enigszins afkoelen.
Rasp ondertussen de citroenschil en pers hem uit. Snij de ui en peterselie fijn. Laat de zalm uitlekken in het vergiet en spoel af. Voeg alles bij de aardappel puree, ook het ei en meng doorelkaar. Verdeel het mengsel in 8 gelijke porties en vorm deze met je handen tot mooie, platte koekjes.

Verhit in een koekenpan de zonnebloemolie. Haal de koekjes door de bloem en bak vervolgens ongeveer 3-4 min per kant, totdat ze een mooi bruin korstje hebben.
Wil je nog een lekker sausje erbij? Rasp dan de andere helft van de citroen en meng dit met een paar eetlepels crème fraîche, een theelepel mosterd, wat peterselie en verse zwarte peper.

Heerlijk met een groene salade of broccoli.
Kijk in het tabje Budget meals voor meer lekkere recepten.